torstai 26. huhtikuuta 2012


Tulitauko ja neuvottelutHaastoin maaliskuun 2012 lopussa Gramexin johdon ottamaan kantaa Creative Commons -musiikin julkiseen esittämiseen.

Vaadin Gramexia myöntämään, että Creative Commons -lisenssien alla julkaistu musiikki ei kuulu tekijänoikeuslain 47§ mukaisen esitys- ja tallennuskorvausten piiriin. Näin ollen Creative Commons -musiikkia saisi esittää vapaasti maksamatta Gramexin ja Teoston korvauksia, kunhan kunnioittaa Creative Commonsin lisenssejä. Lain pykälä 47§ on luotu Gramexia (ja Teostoa varten). Pykälä mahdollistaa esityslupien saamisen kaupallisesti julkaistuun musiikkiin. Jos lupaa ei ole hankittu ja musiikkia esitetään julkisesti niin rikotaan tekijänoikeuslain pykäliä 45§ ja 46§. 
Kuitenkin, tietyt Creative Commons -lisenssit itsessään antavat jo luvan, joten pyläkäliä 45§ ja 46§ ei rikota. Näin ollet tilanteeseen ei edes tarvita pykälää 47§ (eikä myöskään Gramexia).

Koko jutun voit lukea täältä.


Tämän blogin myötä olen saavuttanut tavoitteeni.

Gramex on myöntänyt, että on ehkä ollut väärässä lain tulkintansa suhteen.

Gramexin apulaisjohtaja Leena Pitkänen totesi tänään 26.4.2012 pitkässä puhelussamme: 

"nyt kun maailma muuttuu, niin voi olla että Gramex joutuu tarkistamaan tulkintaansa Creative Commons -lisenssien suhteen".


Gramex myöntää myös, että pieleen meni kun lähdettiin vääntämään kättä CC -lisensseistä. Musiikin julkisen esittämisen luvanvaraisuudestahan olemme samaa mieltä. Luvat on oltava kunnossa.

Ilmoitin edelleen syyttäväni Gramexia tekijänoikeuslain virheellisestä tulkinnasta ja tavoiteellisesta harhaanjohtamisesta viestinnässä asian suhteen.

Leena Pitkänen totesi, että Gramex ei tietenkään halua, eikä voi edistää Creative Commons -lisenssien yleistymistä. Eipä tietenkään, sillä Creative Commons -lisenssit tarjoavat mahdollisuuden musiikin jakoon, ilman että korvaukset kulkeutuvat Gramexin kautta. 

Pysyn edelleen oman tulkintani takana:

Jos kappale on tekijän toimesta lisensoitu CC -lisenssillä niin sen käyttäjä ei missään olosuhteissa ole velvollinen maksamaan Gramexille mitään korvauksia. Ei tallennuksesta eikä esittämisestä. CC -lisenssi on tekijän suoraan antama lupa.
Tähän Gramex ei ole edelleenkään kyennyt esittämään ainoatakaan vastaväitettä / ennakkotapausta.

Seuraavaksi aloitamme neuvottelut asiasta Gramexin kanssa. Paikalla on molempien tahojen osalta asiaan perehtyneet lakimiehet. Toivon, että ratkaisu saadaan syntymään mahdollisimman nopeasti, eikä tähän tarvitse hakea ennakkotapausta eri oikeusasteiden kautta.


Kohti neuvotteluja.

Juhani Keski-Rahkonen toimii yrittäjänä liikunta-alan yrityksessä IISEE.FI

1 kommentti:

  1. Aivan käsittämätöntä Q#"¤%"# näiden putiikkien toiminta.

    Valitettavasti en osaa sellaista musiikkia tehdä, että kenenkään korvat sitä kestäisivät, tai edes musiikiksi kutsuisivat, mutta jos osaisin niin tekisin biisin WTFPL lisenssin alla.

    Tämän jälkeen odottelisin jonkun vinkuvan gramexin / teoston vaativan siitä rahaa ja haastaisin nämä tahot oikeuteen.

    Wikipediasta lisää, mutta mahdollisen sensuroinnin vuoksi en lisenssin nimeä tähän laita.

    VastaaPoista